LOGO ESPA

Πρόσκληση αφιέρωμαΣτα πλαίσια του 8ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF) το κινηματογραφικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με θέμα «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών». Θα προβληθεί στις 13 Απριλίου από τις 14:00 μέχρι και τις 18:00 και περιλαμβάνει ένα σύνολο ταινιών, πρώτης προβολής, από διαφορετικές χώρες όπως: Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία Ελλάδα, Ιράκ, Νεπάλ, και Ιράν. Μέσα από ποικίλες καταστάσεις, ξεδιπλώνεται η γυναικεία ταυτότητα, άλλοτε μέσα σε νοητικές διαδρομές ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, άλλοτε μέσα από ασφυκτικά κοινωνικά περιβάλλοντα ή καταστάσεις βίας, ενώ ενίοτε διασταυρώνεται με τον εαυτό της και έρχεται αντιμέτωπη με το είδωλο της, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στον χρόνο ή στους διάφορους ρόλους που καλείται να ενδυθεί, της κόρης, της μητέρας, της εργαζόμενης κ.α. Το φεστιβάλ πέτυχε να εξασφαλίσει ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική βεντάλια, επιχειρώντας να πετύχει μια πολυφωνία και να δώσει στους θεατές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις αποχρώσεις του γυναικείου ψυχισμού μέσα από τοπία και κουλτούρες απομακρυσμένες μεταξύ τους, προβάλλοντας ταινίες με διαφορετική προέλευση, θεματική ανάπτυξη και πολιτιστικές αναφορές.

Το ζητούμενο, για το αφιέρωμα που φτιάξαμε φέτος, αλλά και για τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης, προώθησης και δημοσιοποίησης, είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις και ο αναγκαίος σεβασμός απέναντι στον συνάνθρωπό, ώστε καμία μεταξύ τους διαφοροποίηση να μην είναι ικανή για τη δημιουργία αρνητικών διακρίσεων

Η σύγχρονη εποχή βρίσκει τις γυναίκες στον Δυτικό κόσμο να έχουν αποκτήσει, σε νομικό τουλάχιστον επίπεδο, πλήρη εξίσωση με τους άνδρες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι για ένα μακραίωνο διάστημα η θέση της γυναίκας ήταν εμφανώς υποδεέστερη έναντι αυτής του άνδρα, έχει αφήσει στερεοτυπικά κατάλοιπα που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να προκαλούν δυσαρμονίες. Ταυτόχρονα στον υπόλοιπο πλανήτη η θέση της γυναίκας παραμένει υποβαθμισμένη και η ζωή της δύσκολη. Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την ευρύτητα του θέματος που στις μέρες μας αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία, καθώς η ανάμειξη πληθυσμών, λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της εκτεταμένης μετανάστευσης, διασταυρώνει διαφορετικά πολιτισμικά συστήματα, συνήθειες και αντιλήψεις. Στη νέα εποχή που διανύουμε καθίσταται σαφές ότι τόσο τα νομικά πλαίσια όσο και οι δομές υποστήριξης γυναικών έχουν ανάγκη από διαρκή αναπροσαρμογή και διεύρυνση, προκειμένου αφενός να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα, αλλά και να υποστηρίξουν με επιτυχία γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και διακρίσεις (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστριες, άνεργες, μονογονείς κ.λπ.), προερχόμενες από διαφορετικά κοινωνικά, μορφωτικά ή πολιτισμικά πλαίσια.

To Αφιέρωμα θα έχει διάρκεια δύο ημερών με προβολές ταινιών πρώτης προβολής, πάνελ συζήτησης και workshop από επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου. Στις ξενόγλωσσες ταινίες έχουν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι.

Το Αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του Αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Studio New Star Art Cinema 11-17 Απριλίου,

Σπάρτης και Σταυροπούλου πλατεία Αμερικής