Με πολύ μεγάλη επιτυχία έκλεισε, με μία συγκινητική τελετή λήξης, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF). Μία ακόμη διοργάνωση έφτασε στο τέλος της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πούμε ότι ένας κόσμος καλλιτεχνικά παραγωγικός είναι το κίνητρο και η αφορμή για κάθε τέτοια διοργάνωση, διότι η τέχνη και οι λειτουργοί της αποτελούν ανυπέρβλητη αξία για τον πολιτισμό, πραγματική γιορτή για τον Νέο Κινηματογράφο.

Το  8ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF) διεξήχθη 11 με 17 Απριλίου στον ιστορικό κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema. Στο επίσημο πρόγραμμα  του διαγωνίστηκαν ογδόντα ταινίες από όλες τις κατηγορίες του Νέου Σινεμά, προερχόμενες από τριάντα χώρες, ενώ πολλοί σκηνοθέτες επέλεξαν και φέτος αυτό το Φεστιβάλ για να κάνουν διεθνή πρεμιέρα της ταινίας τους. Το Φεστιβάλ, προωθώντας την ιδέα του ψηφιακού κινηματογράφου, προσδιόρισε και προώθησε την έννοια του Νέου Κινηματογράφου και αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που αγκάλιασε όλα τα είδη της κινηματογραφικής τέχνης. Με λεπτομερή σχεδιασμό της ταυτότητας του από τον σκηνοθέτη Χρήστο Ν. Καρακάση, που υπηρετεί τη διοργάνωση από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή, το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα οχτώ χρόνια να γίνει αγαπημένος προορισμός των απανταχού κινηματογραφιστών. Μέσα, λοιπόν, από αυτήν τη συνθήκη δημιουργείται σταθερά μία νέα γενιά δημιουργών με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Κατά τη διάρκεια του 8ου  AIDFF οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα Αφιέρωμα με θέμα την «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών». Πρόκειται για θέμα με αυξανόμενη σημασία στις μέρες μας, καθώς η εκτεταμένη μετανάστευση διασταυρώνει διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμικές αντιλήψεις. Το φεστιβάλ εξασφάλισε ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική βεντάλια, πετυχαίνοντας μια πολυφωνία και δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις αποχρώσεις του γυναικείου ψυχισμού σε διαφορετικά τοπία, πολιτιστικές αναφορές και απομακρυσμένες μεταξύ τους κουλτούρες. Οι προβολές του Αφιερώματος περιλάμβαναν ταινίες πρώτης προβολής, από διαφορετικές χώρες όπως: Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία Ελλάδα, Ιράκ, Νεπάλ, και Ιράν ενώ στο πάνελ συζήτησης συμμετείχαν  ο Θανάσης Πάνου (κοινωνιολόγος, μουσικός, βίντεο-άρτιστ), η εκπρόσωπος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Αλίκη Κοσυφολόγου (διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας), ο Χρήστος Ν. Καρακάσης (παραγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, /καλλιτεχνικός Διευθυντής του AIDFF), η Βασιλική Κάππα (συγγραφέας, σκηνοθέτις-εικαστικός /Παραγωγός του AIDFF). Επιπλέον τον χαιρετισμό της στο Αφιέρωμα απηύθυνε και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Το Αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Είχε διάρκεια δύο ημερών, ενώ στις ξενόγλωσσες ταινίες είχαν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι. Η προβολή των ταινιών του Αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Αφιέρωμα, επίσης, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, στη Σχολή Πολυμέσων του Σικάγο που χάρισε στο κοινό μια εξαιρετικά φρέσκια δουλειά με άξονα τα πολυμέσα. Παρακολουθήσαμε τα Edge Hill Films 2019, καθώς για μια ακόμη φορά οι φοιτητές του Edge Hill University δημιούργησαν ταινίες με αφορμή και προορισμό το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας.

Ιδιαίτερη στιγμή στην Τελετή λήξης αποτέλεσε η τιμητική Βράβευση του Ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Το Φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνει σταθερά στο πρόγραμμα του θεματικά αλλά και προσωποκεντρικά αφιερώματα. Έχοντας καθιερωθεί ως πολιτιστική κίνηση προωθεί και αναδεικνύει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με ιδιαίτερη προσφορά στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Για την περίσταση είχε δημιουργηθεί ένα Βίντεο-Αρτ Διάρκειας εννέα λεπτών από το Φεστιβάλ, προωθώντας έναν διαφορετικό τρόπο βράβευσης και αναγνώρισης ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Την τιμητική πλακέτα έδωσε από την πλευρά του φεστιβάλ ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας, ενώ την παρέλαβε ο εκπρόσωπος του Νάνου Βαλαωρίτη Νίκος Νέζος, ο οποίος μετέφερε στους θεατές τον χαιρετισμό του ποιητή μας, όπου τονιζόταν η μεγάλη αγάπη του στην τέχνη του κινηματογράφου.

Στην Τελετή παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού ο Γιώργος Σταυρόπουλος (Δ/νση Παραστατικών τεχνών και κινημ/φου, τμήμα κινημ/φιας και οπτικοακουστικών μέσων), η Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, προϊσταμένη Δ/νσης Παραστατικών Τεχνών και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού, η ηθοποιός Λαρίσα Βέργου ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας, ο Βαγγέλης Φάμπας, συνθέτης, ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαθανασίου, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεσίσογλου και πλήθος σκηνοθετών, ηθοποιών και κοινού που αγάπησε τις ταινίες που προβλήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Την βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός Δήμητρα Μιχαηλίδου.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας απέκτησε πιστοποίηση EFFE label 2019-2020, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ Τέχνης (EFA). H πιστοποίηση EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωκοινoβούλιο.

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση Πολιτιστικός Οργανισμός ΚΟΥΙΝΤΑ

σε συνεργασία με την  TICKETS TICKETS

 

Newsletter

I agree with the Terms and Conditions

θα δεχομαστε αιτησεις και απο το filmfreeway

med submission btn2x sky gradient

Log In

Παραγωγή-Διοργάνωση

koyinta organization

ticket-ticket

koyinta-production

Σε συνεργασία

 105941699 736719593536100 5261799120156375029 n

juliet

audio-visual

trans

Partner Film Festivals

Wildlife Vaasa Festival

wildlife

 
The Wildlife Conservation Film Festival USA

WCFF Logo1

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

 
Edge Hill Univercity
Edge Hill Univercity
 ΚΕΘΙ
logo kethi
 
genera
 
genera
 
Δημόκριτος
 
logo demokritos diafano blue
 
Coventry Univercity
coventry university
 
Embassy of Finland athens
Empassy Finland
 
ΣΑΠΟΕ
1
 
Εταιρεία Σκηνοθετών
etairia-skinothetes
 
Ενωση Σεναριογραφων Ελλαδας
ese
 
All About Festivals
allaboutfestivals
Mykonos Multimedia Festival
mykonos multimedia festival
iPitch.tv
61643048 1219349978251697 7808658157999226880 n
 

Επισκέπτες

Today 5

Yesterday 255

Week 2536

Month 5535

All 437152

Currently are 17 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Με την αιγίδα

ypourgeio

Με την υποστήριξη

dimos athineon

Ερμείας

logo

Rising star award

Υποστήριξη Rising star award

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ
 
EPT aidff
 
Πρώτο Πρόγραμμα
proto programma
 
Kosmos 93.6
kosmos936
 
Rise TV
RISETV FINAL LOGO BLACK
 
EUROPE1
europe1
 
Ναυτεμπορική
NAFTSITE
 
KOYINTA.GR

koyinta.gr

Poets Radio
4153ρ
 
Πολιτισμικα 
politismika
Θεατρο Cinefil
theatroCinefil 
 
My film
 
logo myFILM.gr 2016
 
Now24
 
now24
 
 
 
 
Film Theater
film theater
 
Apostaktirio
 
 
αποστακτιριο
 
Art and Press
art and press
Click Life
click
 
Γνώμη
gnomi
YouFly
youfly
Πόλεις μεσα στην Πόλη
polis mesa stin poli
Times News
87608239 2229210034042003 1276958467898212352 n
LIfe Speed
logo life speed
LavArt
logo lavart
City Portal
cityportal newlogo
 
YouthnetHellas
YouthnetHellas
deBOP.gr
logoWhiteOnBlackRounded+gr
Artic.gr
logo artic1
 
Πες τα Ολα
PESTAOLA1
 
Gefira
Gefira logo
 
frapress
frapress
  
Culture of Balkans
culture of balkans
 
For Free
logoforfree
 
 
Jazz Blues Rock
jazzblusrock
 
VOREINI
VOREINI
 
 
all4fun.gr
 
image002
Filmmaker
filmmakerlogo
 
 
Typologos
typologos
 
Go to top